Το ακριβότερο portal του κόσμου

Αν και δεν ταιριάζει ακριβώς σαν θέμα στη φιλοσοφία αυτού του blog, από χτες που άκουσα την είδηση από την συνονόματη Σημίτη στο Best radio και την επιβεβαίωσα πρώτα μέσα από κάποια blog και ύστερα από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής, δε σταματάει να στριφογυρνάει στο μυαλό μου και θα γράψω για αυτή.

Να σας πω καταρχήν ότι η είδηση περί της οποίας ο λόγος, είναι ο προϋπολογισμός του έργου "Ανάπτυξη Διαδικτυακής Πύλης της Βουλής των Ελλήνων και Κατάρτιση Χρηστών και Διαχειριστών της", ο οποίος ανέρχεται στο 1.177.500 ευρώ. Όταν είδα το ποσό με μεγάλα κόκκινα γράμματα στην τρέχουσα ιστοσελίδα της Βουλής, απλά δε το πίστευα. Το κοίταζα, το ξανακοίταζα, λέω δε μπορεί κάποιο λάθος έχει γίνει.

Θα μου πείτε ποιο δημόσιο έργο δεν είναι υπερκοστολογημένο? Μάλλον όλα, αλλά επειδή εξ αντικειμένου τυχαίνει να γνωρίζω λίγα πράγματα για το κόστος υλοποίησης αντίστοιχων έργων, μου πήρε πολλές ώρες να σκέφτομαι τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους οι ανάδοχοι που να δικαιολογεί τιμή δεκαπλάσια τουλάχιστον από την αναμενόμενη.

Μη σας τα πολυλογώ ιδέες μου ήρθαν πολλές. Οι άνθρωποι θα βάλουν καταρχήν χρυσούς server, για λόγους αισθητικούς κατά βάση, είναι πως να το πεις, glamorous τύποι. Βάλε μετά τα γραφιστικά του portal. Δε θα τα κάνει τουλάχιστον ένας διάσημος ζωγράφος, ένας Φασιανός, έστω ένας Μυταράς βρε αδερφέ. Για τη λειτουργικότητα δε τι να πω, μιλάμε για επίπεδο πέρα από τα ανθρώπινα δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη τουλάχιστον, ότι ξέρετε για τα σημερινά portal ξεχάστε το. Θα είναι σα να λέμε ο κόσμος πριν και μετά τη βιομηχανική επανάσταση. Την εκπαίδευση που την πας, ξέρεις τη δύσκολο πράγμα να μάθεις σε τόσους ανθρώπους να κάνουν login, add, edit και όλα τα σχετικά.

Πέρα από την πλάκα τώρα, το ποσό είναι εξωφρενικό και συνάδελφοι μηχανικοί πληροφορικής και λοιποί σχετιζόμενοι με τέτοια έργα παρακαλώ διαψεύστε με αν κάνω λάθος. Δηλαδή η επιτροπή αξιολόγησης άνοιξε τους φακέλους προσφορών και αυτή ήταν η πιο συμφέρουσα? Οι άλλες πόσο ήταν, από 2.000.000 και πάνω ή μήπως είναι τα 500 ευρώ που κάνουν τη διαφορά? Και καλά το δώσανε το έργο, στην τιμή έκπληξη, το δημοσιεύουν και με περηφάνια, όπως δηλώνουν τα κόκκινα γράμματα στο ποσό.

Εμένα όλο αυτό (όχι μόνο το συγκεκριμένο παράδειγμα, που είμαι πολύ σίγουρη ότι καθόλου μεμονωμένο δεν είναι) μου φαίνεται ξεδιαντροπιά, θράσος, πως να το πω, μαλάκες Έλληνες σας κοροϊδεύουμε στα μούτρα γιατί έτσι γουστάρουμε.



2 σχόλια:

Nikos είπε...

Κάτι τέτοια ποσά είναι για γέλια. Ένα τέτοιο ποσό είχα δει και για το www.cityofathens.gr που είναι φτιαγμένο με έτοιμο κώδικα (drupal).

Ίσως είναι τόσο πολλά τα λεφτά για τον λόγο ότι μπορεί να το συντηρούν για τα επόμενα 10 χρόνια αυτοί που θα το αναλάβουν ας πούμε. Αλλά και πάλι είναι πολλά. Τι να πεις, καλοφάγωτα γιατί σε τσέπες θα πάνε. :-P

Afroditi είπε...

Εγώ δε θα ευχηθώ καλοφάγωτα. Εύχομαι να τους πέσουν βαριά και να μη μπορούν να τα χωνέψουν!!

Δημοσίευση σχολίου