Υψηλή δημοσιογραφία

Έχει πέσει ποτέ στα χέρια σας, ένθετο επαρχιακής εφημερίδας? Δε μπορεί όσοι ζείτε στην περιφέρεια όλο και κάποιο κυριακάτικο αφιέρωμα σε γάμο, βάπτιση και λοιπά κοινωνικά δρώμενα θα έχετε μπει στον πειρασμό να διαβάσετε. Ψάχνω να βρω λόγια να σας μεταφέρω τη γλαφυρότητα των περιγραφών, τη συγγραφική δεινότητα του εκάστοτε γράφοντος αλλά ποτέ δεν ήμουν εξαιρετική στις σχολικές εκθέσεις με τα κοσμητικά επίθετα κολαούζους δίπλα από κάθε λεξούλα. Για το λόγο αυτό θα δανειστώ φράσεις από τα πρωτότυπα!

"Δείχνει τόσο μικρή, όμως έχει τη δύναμη μιας ώριμης γυναίκας, τόσο στο επάγγελμα της που το εξασκεί μπλα μπλα όσο και τώρα που είπε ένα ειλικρινές και ενθουσιώδες μέσα της ναι όταν δέχθηκε την πρόταση - πρόκληση ζωής για κείνη μπλα μπλα". Δεν πρόκειται παρά για ένα μικρό απόσπασμα ολοσέλιδου άρθρου με έξτρα φωτογραφικό αφιέρωμα. Να σας ενημερώσω ότι ο γράφων συνεχίζει στο ίδιος ύφος ολόκληρο το κείμενο, που με το συμπάθιο σα μεγάλο το λες. Λεπτομέρεια στις περιγραφές, πλήρη βιογραφικά στοιχεία όλων των μελών της οικογένειας, ακριβείς πληροφορίες για το είδος της τούρτας, το μήκος του νυφικού, το ύφος της πεθεράς.

Ξεκινάς λοιπόν το διαβάζεις και ένα πλήθος διαφορετικών συναισθημάτων σε πλημμυρίζει. Στην αρχή απορία, μα καλά που ξέρει δηλαδή ο γράφων ότι το ναι ήταν ενθουσιώδες και κυρίως ειλικρινές? Μετά γέλωτα, το αντιμετωπίζεις με χιούμορ γιατί λες δε μπορεί πλάκα μας κάνει ο άνθρωπος. Κάπου στη μέση έχεις αρχίσει να βαριέσαι και το διαβάζεις με τη διαγώνια μέθοδο, έτσι κι αλλιώς τα επίθετα εντυπωσιακός, συγκινητικός, πανέμορφη και λοιπά και λοιπά θα έχει και παρακάτω. Προς το τέλος αισθάνεσαι ντροπή. Σας έχει τύχει, να λέει ή να κάνει κάποιος άλλος τη βλακεία (χωρίς να μπορεί να τη συναισθανθεί φυσικά) και να ντρέπεστε εσείς για λογαριασμό του? Ε αυτό παθαίνω, ντρέπομαι για λογαριασμό του "δημοσιογράφου", για λογαριασμό των πρωταγωνιστών τις ιστορίας (που μεταξύ μας μάλλον περήφανα τη διαβάζουν), για τους υπόλοιπους ταλαίπωρους αναγνώστες.

Έχω και άλλα να πω αλλά πρέπει να σας αφήσω γιατί "Εκεί δακρύσαμε όλοι από τη συγκίνηση". Πάω να προτείνω σε αυτούς τους άσχετους που δίνουν τα pulitzer, μια σοβαρή υποψηφιότητα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου