Τα ξέρετε τα ρινοδέλφινα? Μπορεί το όνομα να σας μπερδεύει, όπως και μένα όταν το άκουσα, όμως είναι ένα πολύ κοινό είδος του συμπαθούς θηλαστικού. Ο Φλίπερ από τη γνωστή σειρά των 60s ήταν ρινοδέλφινο. Μου είπε λοιπόν κάποιος για ένα ντοκιμαντέρ, που έδειχνε τα ρινοδέλφινα να επικοινωνούν, εκπέμποντας ήχους σε συχνότητες που μόνο αυτά μπορούν να ακούσουν και να αντιληφθούν. Με οδηγό αυτούς του ήχους, λέει, διασχίζουν θάλασσες και ωκεανούς για να ανταμώσουν. Όχι δε θα κάνουμε ζωολογία σήμερα. Απλά για άλλη μια φορά το πάω μέσω Λαμίας για να πω αυτό που θέλω!
Άμα λοιπόν είσαι ρινοδέλφινο και εκπέμπεις στις συγκεκριμένες συχνότητες, ψάχνεις και βρίσκεις τα άλλα ρινοδέλφινα, κάνετε παρέα και συννενοήστε μια χαρά. Αν όμως είσαι ρινοδέλφινο και εκπέμπεις σε άλλη συχνότητα? Σε συχνότητα που δεν ακούν οι άλλοι του είδους και δε μπορούν να την εντοπίσουν τι γίνεται? Μάλλον στα ωραιότατα αυτά ζωάκια, το τελευταίο δε συμβαίνει. Μια χαρά τα έχει φτιάξει η φύση και τη βρίσκουν την άκρη τους. Είναι κάτι άλλα ζωάκια όμως, άνθρωποι μου φαίνεται λέγονται, που δεν εκπέμπουν πάντα σε ίδιες συχνότητες, ούτε ακούνε τόσο μακριά όσο τα ρινοδέλφινα.
Κάποιοι από τα ζωάκια αυτά, τους ανθρώπους ντε, εκπέμπουν σε σπάνιες συχνότητες που λίγοι μπορεί να αντιληφθούν. Βγάζουν του ήχους τους αλλά μάταια. Κανείς εκεί γύρω να τους ακούσει. Ποιες να είναι οι επιλογές άμα είσαι ζωάκι που εκπέμπεις σε λάθος συχνότητα? Γίνεται να την αλλάξεις, ή μήπως συνεχίζεις με αυτή επιλέγοντας να εκπέμπεις όλο και πιο μακριά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δέκτης?
2 σχόλια:
Δεν είναι απαραίτητα λάθος το να μπορεί κάποιος να εκπέμψει σε διαφορετικές και σπάνιες συχνότητες. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έρχονται με εργοστασιακές προδιαγραφές που περιλαμβάνουν μια βασική συχνότητα εκπομπής και λήψης. Στην πορεία όμως αρχίζουν και την μεταβάλλουν σταδιακά. Και τους αρέσει αυτή η καινούρια συχνότητα στην οποία εκπέμπουν. Και θα ήθελαν να μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο αυτήν, και όχι την παλιά (η οποία υποφέρει από παρεμβολές και θόρυβο, μιας και χρησιμοποιείται κατά κόρον). Μόνο που οι δέκτες της καινούριας συχνότητας περιορίζονται πλέον αισθητά.
Μία λύση θα ήταν κανείς να χρησιμοποιήσει directional κεραία, ώστε να αυξήσει την ισχύ εκπομπής (λόγω του πολύ μεγάλου gain της κεραίας), και να μεγιστοποιήσει την απόσταση μέσα στην οποία υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δέκτης. Βέβαια το εύρος 3db αυτής της κεραίας είναι πολύ μικρό και μπορεί να πέσει έως και 1~2 μοίρες αν το παρακάνεις και χρησιμοποιήσεις κάτοπτρο (όπως αυτό που έχουν οι δορυφορικές). Οπότε θα πρέπει να έχεις υπομονή και να την γυρνάς σιγά-σιγά σε διάφορες πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ελπίζοντας πώς κάποια μέρα θα βρεις κάποιον δέκτη. Η ίδια προσέγγιση δουλεύει και με omni κεραία, αλλά με πολύ μικρότερη ισχύ εκπομπής εξαιτίας του αισθητά μειωμένου gain (διαφορετικά θα σε κυνηγήσει η ΕΕΕΤ ).
Μπορείς εξάλλου να παίρνεις την κεραία σου ανά χείρας και να την στήνεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ή και του εξωτερικού (αφού τσεκάρεις τις σχετικές νομοθεσίες περί χρήσεως του φάσματος). Αυτή η λύση είναι πιο επίπονη από την πρώτη, μιας και θα πρέπει να είσαι συνεχώς επί ποδός ώσπου να βρεις συμβατό δέκτη.
Οι προηγούμενες δύο προτάσεις αφορούν την, σπάνια κατά τη γνώμη μου, περίπτωση που κάποιος δε μπορεί να εκπέμψει στην βασική συχνότητα. Αν όμως μπορεί να αλλάξει συχνότητα εκπομπής, όσο άσχημο και απαίσιο και να φαντάζει, τότε υπάρχουν περισσότερες λύσεις. Μπορεί λόγου χάριν να αφιερώνει λίγη ώρα κάθε μέρα στην αγαπημένη του συχνότητα, και την υπόλοιπη ώρα να εκπέμπει στην βασική. Μειώνεται η πιθανότητα να βρεις συμβατό δέκτη, δε λέω, αλλά τουλάχιστον είσαι σίγουρος ότι θα επικοινωνήσεις με κάποιον από τους βασικούς δέκτες (ακόμα κι αν η επικοινωνία σου με αυτούς σου αποφέρει μηδαμινά οφέλη).
Υπάρχει και η επιλογή να σταματήσεις να εκπέμπεις στην "άλλη" συχνότητα, και να συμβιβαστείς με την βασική. Μπορείς να ξεφορτωθείς και την κεραία σου έτσι, και να εξοικονομήσεις χώρο και χρήμα (έχουν καλή μεταπωλητική αξία). Αλλά δεν το συνιστώ, γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι κάποιος, σε κάποιο σημείο της Αθήνας, της Ελλάδας ή της γης, δεν περιμένει καρτερικά να λάβει ένα σήμα στη δική σας "λάθος" συχνότητα.
Υ.Γ: Το ξέρω ότι τα ρινοδέλφινα και οι άνθρωποι εκπέμπουν ακουστικά κύματα, αλλά χρησιμοποίησα κεραίες και ηλεκτρομαγνητισμό "συγγραφική" αδεία :-)
Εγώ πάλι προτιμώ να εκπέμπω στη μοναδικά δική μου συχνότητα και να κάνω δώρο δέκτες αποκωδικοποίησης και σε άλλα δίποδα γύρω μου...
Αν πάλι με κουράσει η απουσία ενεργών δεκτών (της περίερης συχνότητάς μου) τότε, ναι, καλώς ή κακώς δεν ξέρω, κάνω switch στη βασική συχνότητα... Μόνο όμως όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν βάσει του πλήθους μη δεκτικών διπόδων και πιθανοτήτων επικοινωνίας...
Δημοσίευση σχολίου