Το παραπάνω

Με ρώτησαν γιατί δεν γράφω κάτι περισσότερο για την πραγματικότητα που ζούμε. Δεν γράφω γιατί πολλά διαβάζω, πολλά ακούω και ακόμα περισσότερα σκέφτομαι. Θα μου πείτε συμπέρασμα δεν έχεις βγάλει ακόμα? Έχω βγάλει ως ένα βαθμό και με επιφυλάξεις. Είμαι σίγουρη ότι τα κοντέρ δεν έχουν μηδενίσει. Όχι μόνο δεν έχουν μηδενίσει, αλλά σα μουρλά γυρίζουν γύρω γύρω. Δε φοβάμαι μη φτωχύνουμε, μη χάσουμε την πολυτέλεια ή το βόλεμα. Φοβάμαι όμως μη ξυπνήσουμε δέκα χρόνια μετά και έχουμε χάσει τη ζωή. Άμα η ζωή είναι μόνο αγώνας επιβίωσης, τότε δε θα την έχουμε χάσει. Κουτσά στραβά κάπως θα τα έχουμε καταφέρει. Άμα όμως είναι κάτι παραπάνω που κατά βάση το κάνεις στα πιο δημιουργικά σου χρόνια, κάπου μεταξύ 25 και 40, τότε μια γενιά, η δική μου η γενιά μπορεί να έχει χάσει.

Γιατί για να κάνεις το παραπάνω πρέπει πρώτα να ονειρεύεσαι και να ελπίζεις και δεύτερο να στηρίζεσαι και να εμπιστεύεσαι. Θα το πιάσω από το τέλος. Πρέπει να στηρίζεσαι σε ένα καράβι καλό και να εμπιστεύεσαι τον καπετάνιο και το πλήρωμα. Άμα συμβαίνει αυτό μπορείς και να ελπίζεις ότι θα φτάσεις κάποια στεριά και στο ενδιάμεσο να απολαμβάνεις το ταξίδι. Διαφορετικά έχεις την έννοια από που να πιαστείς να μη βουλιάξεις. Θα μου πείτε έχει και αυτό τη χάρη του. Μπορεί αλλά μέσα στη φουρτούνα δεν έχω αποφασίσει ακόμα και ας πρέπει τότε οι αποφάσεις να παίρνονται γρήγορα και δυναμικά.

Επιλογές, βέβαια, πάντα υπάρχουν. Να εγκαταλείψεις το καράβι και να κολυμπήσεις μέχρι το επόμενο. Να αλλάξεις καπετάνιο και πλήρωμα. Ακόμα και να μείνεις, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς σε αυτό, έχοντας λάβει υπόψη σου ότι ακόμα και αν φύγει ο καπετάνιος τους ίδιους επιβάτες το καράβι θα κουβαλά. Οι επιλογές όμως συναρτώνται άμεσα με τις επιθυμίες και τους στόχους και έλα που μέσα στην καταιγίδα ούτε αυτά είναι ξεκάθαρα. Μάλλον αναθεωρούνται και ανασχεδιάζονται.

Για την ώρα θα σας εξομολογηθώ την αλήθεια. Έχω ξενερώσει και με την καταιγίδα την έξω και με την καταιγίδα τη μέσα. Έχω ξενερώσει και με το καράβι και με 'μενα. Μόλις έχω νεώτερα θα ενημερώσω το ημερολόγιο καταστρώματος.

Ο πίνακας της φωτογραφίας είναι του ζωγράφου Τηνιακού

5 σχόλια:

Αστρής είπε...

Μόλις διάβασα το κείμενό σου, που το βρήκα εξαιρετικό, αλλά ταυτόχρονα διάβασα ότι υπάρχουν νεκροί στην Αθήνα. Το καράβι δεν έχει καπετάνιο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, και όσοι είναι μέσα σε αυτό και δεν μπορούν να φύγουν οκ να παλέψουν όσο καλύτερα γίνεται, αλλά πώς; όταν δεν μιλάμε πλέον για όνειρα και στόχους, αλλά για διατήρηση σωματικής ακεραιότητας;

Dr. Strangelove είπε...

Καράβι, καπετάνιος και πλήρωμα ανάξιοι εμπιστοσύνης. Το προβλημα είναι το εξής. Το πλήρωμα είναι το πιο "σάπιο" από όλα και επιλέγει καπετάνιο. Ο καπετάνιος μπορεί να βελτιώσει το πλήρωμα και το καράβι αλλά τον νοιάζει μόνο η διακόσμηση του καραβιού γιατί αυτή κάνει εντύπωση στο πλήρωμα και δεν θέλει να βελτιώσει το πλήρωμα γιατί τότε το πλήρωμα θα επιλέξει άλλον καπετάνιο.
Φαύλος κύκλος; Αν το πλήρωμα είναι σάπιο, δεν υπάρχει μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

i alitheia einai oti pigainontas mia ekdromi (sti vrazilia as poume, sto RIO) I OLI MAGEIA vrisketai sti proetoimasia gia to taksidi kai sti diarkeia aytou...(to pathos na ftaseis gia na ziseis oti fantazesai se anevazei!!!) vevaia exontas panta sto yposeinidito ti paradeisenia kosmopolitiki zwi pou tha synantisei o taksidiwtis ekei...!
An matheis omws oti telika exeis mpei se lathos aeroplano kai tha prosgeiwtheis meta apo toses wres oxi sto rio di janairo alla sto rio di antirio (dipla sto xwrio sou gia paradeigma,,, ayto pou se ekane toso ma toso poly na thes na ksefygeis!!!)logiko einai na niwtheis ligo m@@@kas kai na sou ksefeygoun kai kouventes opws kai na marathei tou kerata tou praktora pou se delease na pas taksidi kai na proetoimazesai toso kairo kai na ependyeis ta oneira sou, to kopo sou kai ta lefta sou.
oksw reeee tha paw me ta podia ki as mi ftasw pote!!! alla toulaxiston tha exw kai to dikaiwma na kanw kai kamia kolotoumpa kai tha pairnw kai aera... pou etsi ki alliws den epitrepetai sta palioaeroplana sas!!!
>>>vlakeies lew kai gw tosi wra giati ama ksexastoun ola ayta kai synithisoume tin katastasi ayti pali tha psaxnw mazi me tous pollous na mpw se kana aeroplanaki tetoio ki an einai kai tropos na exw parei kai dwrean to eisitiriaki mou ,,, ws prosdokomenos kraxtis kai roufianos tis koufalas(tou praktora)!
http://www.youtube.com/watch?v=TKtURqCt-JQ

Afroditi είπε...

Αστρή πρώτα η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας. Χωρίς όνειρα όμως δε θα έχουμε το κουράγιο να την διασφαλίσουμε, γιατί δε θα βρίσκουμε λόγο να ζούμε.

Dr. Strangelove εμείς όλοι που είμαστε οι επιβάτες ή το πλήρωμα μπορεί να είμαστε σάπιοι και να μην υπάρχει μέλλον. Εγώ βλέπω 4 εδώ και πολλούς ακόμα αλλού που μπορεί και να μην είναι. Δε σημαίνει ότι αυτοί θα κάνουν τον κύκλο, τετράγωνο αλλά μπορεί και να εφεύρουν το μέλλον.

Ανώνυμε κάνεις την πιο ωραία και καίρια περιγραφή που έχω διαβάσει. Σκέψου τη διαδρομή που έχεις κάνει ώστε να φτάνεις να διατυπώνεις αυτή τη σκέψη (την ξέρεις και την ξέρω και εγώ). Μάλλον αυτό είναι η ελπίδα που ψάχνουμε.

Captain Mark είπε...

Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω ειδικά σε αυτό το post. Ίσως επειδή ένα χρόνο μετά αυτά τα θέματα παραείναι επικίνδυνα να σχολιάσεις.

Ένα χρόνο μετά από τότε έχω ένα μεγάλο ερωτηματικό : ταξιδεύουμε τελικά ή μας έχουν καρφώσει μαζί με τις άγκυρες στη στεριά ; Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε καπετάνιο, πλήρωμα και ρούμι. Δεν νιώθω αρμύρα, δεν ζαλίζομαι από το σουέλ (προλαβαίνω όσους το μπλέξουν με το σουσέ, δεν είναι σεξουαλικό αυτό που έγραψα), δεν νιώθω να γλιστρώ καν στο κατάστρωμα.

Φοβάμαι να βγάλω τις μπότες μου. Φοβάμαι να αντικρύσω την άμμο που θα βγει από μέσα τους και θα πειστώ ότι είμαι στη στεριά ακόμα.

Τι έχω ; Ένα μικρό σπαθί, λίγο μπαρούτι...Τι μου λείπει ; Περίσσιο θράσος ! Αυτό που θα με κάνει να ουρλιάξω...αλλά όχι με τον τρόπο που το κάνω ένα χρόνο τώρα...με τον εκκωφαντικό θόρυβο της σιωπής δηλαδή.

Nina Simone - Ain't Got No...I've Got Live

http://www.youtube.com/watch?v=GUcXI2BIUOQ

Got my hair on my head
Got my brains, Got my ears
Got my eyes, Got my nose
Got my mouth, I got my smile
I got my tongue, Got my chin
Got my neck, Got my boobies
Got my heart, Got my soul
Got my back, I got my sex

I got my arms, my hands, my fingers,
my legs, my feet, my toes,
and my liver, got my blood..

I got life, I've got laughs, I've got headaches,
and toothaches and bad times too like you ...

Got my hair on my head
Got my brains, Got my ears
Got my eyes, Got my nose
Got my mouth, I got my smile
I got my tongue, Got my chin
Got my neck, Got my boobies
Got my heart, Got my soul
Got my back, I got my sex

I got my arms, my hands, my fingers,
my legs, my feet, my toes,
and my liver, got my blood..

I got life, and i'm going to keep it
as long as i want it, I got life.....

heart, soul

Δημοσίευση σχολίου